Danie w którym się dziś zakochałam :) Na przepis na podobną natknęłam się na jakimś blogu i tak od kilku dni chodzi za mną cukinia faszerowana.
porcja 170 kcal
Co się przyda?
Nadzienie
- cebula
- 6 łyżek kaszki kuskus
- pół papryki
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki ketchupu
- 3 plasterki szynki z indyka
- jajko
- oliwa
- świeża pietruszka
- przyprawy (sól, papryka, pieprz, zioła)
Cukinie przekroić na pół i łyżeczką usunąć pestki, zostawiając ok. 1-1,5 cm. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopnie piekarnika na ok. 10 minut, aż zmięknie. Wyciągamy i studzimy.
Wsypujemy 6 łyżek kuskusu do miseczki i zalewamy gorącym bulionem (sposób przyrządzenia na opakowaniu), przykrywamy talerzem. Na patelni dusimy pokrojoną cebulkę, dodajemy paprykę, groszek, kukurydzę. Szynkę kroimy i także dodajemy na patelnię. Smażymy wszystko, dajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Po wyłączeniu kuchenki mieszkamy z dwoma łyżkami ketchupu i jajkiem. Napełniamy przy użyciu łyżki cukinie i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut.
4 porcje, każda z nich ma 170 kcal
Pierwszy raz robiłam to danie i jestem pewna, że nie raz zagości na moim stole.
Wygląda super :-) trzeba przygotować i spróbować.
OdpowiedzUsuńBędę tu częściej zaglądał.
Mogłabyś dodać jakiś przepis wegetariański? Z góry dzięki!
OdpowiedzUsuńTą cukinię jeśli nie dodasz szynki możesz przyrządzić jako danie wegetariańskie :)
OdpowiedzUsuńJutro gotuję leczo :) Na pewno będzie przepis :) A i plany na następny tydzień też mam wegetariańskie :)