środa, 31 sierpnia 2011

Cukinia faszerowana

Danie w którym się dziś zakochałam :) Na przepis na podobną natknęłam się na jakimś blogu i tak od kilku dni chodzi za mną cukinia faszerowana.
porcja 170 kcal


Co się przyda?
  • 2 małe cukinie
Nadzienie
  • cebula
  • 6 łyżek kaszki kuskus
  • pół papryki
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 plasterki szynki z indyka
  • jajko
  • oliwa
  • świeża pietruszka
  • przyprawy (sól, papryka, pieprz, zioła)

Cukinie przekroić na pół i łyżeczką usunąć pestki, zostawiając ok. 1-1,5 cm. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopnie piekarnika na ok. 10 minut, aż zmięknie. Wyciągamy i studzimy.

Wsypujemy 6 łyżek kuskusu do miseczki i zalewamy gorącym bulionem (sposób przyrządzenia na opakowaniu), przykrywamy talerzem. Na patelni dusimy pokrojoną cebulkę, dodajemy paprykę, groszek, kukurydzę. Szynkę kroimy i także dodajemy na patelnię. Smażymy wszystko, dajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Po wyłączeniu kuchenki mieszkamy z dwoma łyżkami ketchupu i jajkiem. Napełniamy przy użyciu łyżki cukinie  i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut.














4 porcje, każda z nich ma 170 kcal

Pierwszy raz robiłam to danie i jestem pewna, że nie raz zagości na moim stole.










3 komentarze:

  1. Wygląda super :-) trzeba przygotować i spróbować.

    Będę tu częściej zaglądał.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłabyś dodać jakiś przepis wegetariański? Z góry dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tą cukinię jeśli nie dodasz szynki możesz przyrządzić jako danie wegetariańskie :)
    Jutro gotuję leczo :) Na pewno będzie przepis :) A i plany na następny tydzień też mam wegetariańskie :)

    OdpowiedzUsuń