piątek, 26 sierpnia 2011

Lekka i sycąca potrawa z ryżem i sosem własnej roboty


Przedstawiam Wam sycące i małokaloryczne danie na obiad. Może to być także baza, dodając mięso w różnej postaci zwiększycie kaloryczność.
porcja ok. 280 kcal




Przeważnie do ryżu czy makaronu dodawałam gotowych sosów w słoiku. Dziś postanowiłam stworzyć go sama. Dlaczego? Mniej chemii, mniej kcal i jaka satysfakcja.

Co się przyda?
  • woreczek ryżu pełnoziarnistego
Do sosu (3-4 porcje)
  • cebula
  • 2 średnie pomidory
  • mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • przyprawy

Odrobinę oliwy wlewany do garnka. Dodajemy pokrojoną cubulę, solimy. Kiedy cebula zacznie się rumienić dodajemy cukinię, marchewkę pokrojone w kostkę. Przykrywamy pokrywką. Kiedy warzywa zaczną się dusić dodajemy pomidory i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Ja dałam także kostę rosołową, paprykę, pieprz, zioła.

Moja cukinia była mała (po wykrojeniu pestek) ważyła jakieś 300 g. Z tego wyszło mi na 3-4 porcje sosu. Przepis podobny trochę do leczo, ale do ryżu dobrze pasuje. 

Pozostaje jeszcze ugotować ryż (10 minut) i podzielić na dwie porcje. 
Całość z sosem ma ok. 280 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz