Przedstawiam Wam sycące i małokaloryczne danie na obiad. Może to być także baza, dodając mięso w różnej postaci zwiększycie kaloryczność.
Przeważnie do ryżu czy makaronu dodawałam gotowych sosów w słoiku. Dziś postanowiłam stworzyć go sama. Dlaczego? Mniej chemii, mniej kcal i jaka satysfakcja.
Co się przyda?
- woreczek ryżu pełnoziarnistego
Do sosu (3-4 porcje)
- cebula
- 2 średnie pomidory
- mała cukinia
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- przyprawy
Odrobinę oliwy wlewany do garnka. Dodajemy pokrojoną cubulę, solimy. Kiedy cebula zacznie się rumienić dodajemy cukinię, marchewkę pokrojone w kostkę. Przykrywamy pokrywką. Kiedy warzywa zaczną się dusić dodajemy pomidory i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Ja dałam także kostę rosołową, paprykę, pieprz, zioła.
Moja cukinia była mała (po wykrojeniu pestek) ważyła jakieś 300 g. Z tego wyszło mi na 3-4 porcje sosu. Przepis podobny trochę do leczo, ale do ryżu dobrze pasuje.
Pozostaje jeszcze ugotować ryż (10 minut) i podzielić na dwie porcje.
Całość z sosem ma ok. 280 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz